Wednesday, July 22, 2009

ARWAH TOKI PAHANG JAMBI SAMBUT NAJIBSekeping gambar bersamaan seribu bahasa.

Buat memori seluruh anak cucu dan seketurunan 'Toki Pahang'lihatlah perjuangan keturunan kita 'orang tua dahulu'.

Arwah Toki Pahang walau pendidikannya tak tinggi dan bila tandatangan cek tulis 'phg' sahaja dan kurang lancar baca rumi TAPI punya VISI dan MISI yang sukar difahami orang kampung sezaman dengannya.

Bersama beberapa orang kampung disegani ketika itu, arwah Toki Pahang berjaya mengasaskan Sekolah Kebangsaan Kuala Wau, Maran, Pahang yang ketika ini amat indah walaupun diketogari SKM (Sekolah Kurang Murid).

Kalau tiada gambar foto berharga ini yang dibeli oleh kekanda Ramlee Jais daripada NST selepas tersiar dalam sisipan NST sempena perlantikan Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia Keenam pada 03 APRIL 2009 (Jumaat) bertempat di Istana Negara,, Kuala Lumpur pastilah sukar untuk menyakini kepada keturunan Toki Pahang bahawa keluarga kita adalah keturunan penyumbang dan pembina kepada agama, bangsa dan negara.

Sebenarnya terlalu banyak untuk ditulis tentang 'Toki Pahang' yang ayahandanya dulu rapat dengan istana kerana peranan sebagai penghulu.

Adalah suatu kenangan manis buat diri ini 'melihat' kemesraan Arwah Toki yang dikenali oleh ayahnda PM keenam @ Allahyarham Tun Razak yang bila berjumpa Toki Pahang dipanggil 'PAK PAHANG'.

Melalui runag terbatas ini dirakamkan untuk rujukan anakcucu & keturunan Toki Pahang bahawa Perdana Menteri Malaysia Kedua (Allahyarham Tun Razak)dan Perdana Menteri Malaysia Keenam terkini (Dato' Seri Najib Tun Razak)punya hubungkait bermakna untuk dikenang dan diceritakan kepada keturunan Toki Pahang seterusnya.

Kepada seluruh anakcucu keturunan Toki Pahang silalah 'COPY & PASTE' maklumat dibawah "ARWAH TOKI PAHANG SAMBUT NAJIB"

Catatan ini sengaja dimasukkan pada tanggal 23 JULAI 2009 (Khamis) bersamaan Sambutan Ulangtahun Harijadi ke 56 PM kita [Najib dilahirkan pada 23 JULAI 1953 di Kuala Lipis, Pahang].

Harapan pada Najib agar mewarisi kepimpinan ayahandanya dalam menyambung dan menyempurnakan membela nasib anakbangsa di bumi tanah tumpah kita dan "JANGAN SESEKALI KERA DI HUTAN DISUSUI, ANAK SENDIRI MATI KEHAUSAN"

Bijaksanalah Najib dalam membuat penambahbaikan untuk semua rakyat Malaysia TAPI jangan sampai terhakis apa yang sedia ada dan termaktub dalam Perlembagaan negra kita.

Tarikh: 23 JULAI 2009 (Khamis)
Masa: 10.23 pagi

2 comments:

binjidan said...

maka sesiapa yang mengangkat najib razak sebagai PM malaysia bererti buta mata hatinya...

BENGAH @ SERLING said...

Sempena bulan puasa ini
Agar binjidan bersih suci
Prasangka kat najib jauhi
Jika pada anwar menepati